Triatlon

A triatlon három részből felépülő sportág, mely áll úszásból, kerékpározásból és futásból.

Többféle távot lehet teljesíteni, a sprinttáv 0,75 km úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból áll, a rövidtáv/olimpiai táv 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból, a középtáv/féltáv pedig 2,5 km úszásból, 80 km biciklizésből és 20 km futásból tevődik össze. Emellett a sportág egyik legnehezebb távja a hosszú táv, vagy más néven Ironman, itt a távok: 3,8 km úszás, 180 km kerékpár és egy maratoni táv lefutása (42 km). Rendeznek ultramaraton versenyeket is, ahol a távok az ironman versenyek többszörösei, tehát egymás után több ironman távot szükséges teljesíteni.

A triatlon verseny szakaszai

A triatlon verseny a szükséges felszerelések leadásával kezdődik, amelyet bedepózásnak neveznek. Ilyenkor a résztvevők leadják a verseny során használt eszközöket, a rendezők pedig ellenőrzik azokat (pl. kerékpár). Második rész az úszás, egyben a verseny rajtja, ez medencében, de nyílt vízen is egyaránt megrendezésre kerülhet. A sportolókat végig evezősök kísérik figyelemmel, hogy probléma esetén azonnal segítségükre lehessenek.

A szakaszok között szintén depózás következik, ilyenkor a versenyzők felkészülnek a soron lévő megmérettetésre, átöltöznek és átveszik a szükséges felszereléseket. A végő rész a futás, ilyenkor a résztvevők a korábbi két szakasz fáradalmai miatt már általában gyengébben teljesítenek, főleg a kerékpározás utáni átállás nehézségei miatt.Kövess minket a Facebookon is!
  • Fb