NŐI VÁLOGATOTT: FÓKUSZBAN A GÖRÖGÖK


A hétvégén pihenőt kaptak a játékosok, hétfőtől azonban ismét edzések a műsoron: a napi két vízi tréning mellett videózás, az Ágó Renáta vezette szárazföldi edzés, kondiedzés, valamint a dr. Csernus Imre tartotta mentális tréning is szerepel a programban. A válogatott szerdán reggel edz még egyet a Margitszigeten, ezt követen indul a péntektől vasárnapig tartó Európa Kupa hatos döntő helyszínére, Torinóba. 

A szövetségi kapitány szerint jól illeszkedik a sorba a soron következő megméretés az év főeseménye, a nyári kvangdzsui világbajnokság, illetve azt megelőzően a budapesti Világliga Szuperdöntője előtt. 

Fokozatosan épül a program, a Világliga selejtezőjében volt alkalmunk kísérletezni, húsz játékosnak adtunk lehetőséget. Ennél most egy fokkal nagyobb téttel bír ez az Európa Kupa, amely egy mini Európa-bajnokságnak is tekinthető, hiszen a kontinens legjobb hat csapata vesz részt rajta” – fogalmazott Bíró Attila a válogatott hétfői sajtónyilvános edzését követően.

Csapatunk a címvédő Görögország ellen ugrik medencébe, sikere esetén pedig másnap a négy között Oroszország legjobbjaival találkozna. 

„Csak a görög mérkőzésre készülünk, fölösleges lenne előre tekinteni. Az oroszokkal ráérünk foglalkozni akkor, ha nyerünk. A görögökkel legutóbb a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon találkoztunk, Európa egyik legjobb csapata, amely a tavalyi barcelonai Eb-n döntős volt, az Európa Kupát pedig megnyerte. Két nagyon erős centerre épül a játékuk, erre bizony fel kell készülni” – tette hozzá a szakember, utalva a rivális erejére. 

A 19 fős keretet szűkít majd le 15-re a kapitány – ezzel kapcsolatosan Bíró Attila megemlítette, nagy a valószínűsége annak, hogy ebből a garnitúrából kerül majd ki a dél-koreai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó keret is, ugyanakkor lehet még változás is, s nem csak formahanyatlás vagy sérülés miatt. 

Az Európa Kupa döntőjében a válogatott először játszik a decemberben elfogadott szabálymódosítások szerint. A szakvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a szurkolók ezekből leginkább csak annyit vesznek majd észre, hogy a játék gyorsabb lesz, a csapatoknak kevesebb idejük lesz támadni, ezzel pedig több hiba adódhat. 

Az Európa Kupából az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad otthont, így annak a magyar válogatott automatikus résztvevője. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. 

Kövess minket a Facebookon is!